Ház szerelés

Okosház építésIMG_20170204_144415

Egy működő okosház makettet hoztunk létre, mely kicsiben valósítja meg egy modern, automatizált, költséghatékony, internetről kontrollálható és vezérelhető ház működését.

Célunk egyrészt, hogy megismerjük az okosház működését, megtanuljuk programozni, eszközeinket interneten keresztül kontroll alatt tartani, másrészt megismertetni a látogatókkal, diákokkal, milyen is ez a rendszer és kialakítani bennük az igényt egy okos rendszer használatára.IMG_20170209_130554

Az eszközök bemutatása végén közöljük a forráskódokat, hogy bárki könnyen megvalósíthassa, kipróbálhassa.

 

Szempontok

  • Legyen energia takarékos! A tetőn elhelyezett napelem folyamatosan tölti az akkumulátort és az elektromos boylert, kímélve a villanyórát. A klíma automatikusan szabályozza a hőfokot, sőt mobiltelefonról beállítható akár egy sítáborból is, hogy feleslegesen ne tartsa túl melegen a lakást, ha elfelejtettük lezárni.
  • Automatizált! Fénykapu, mozgásérzékelő figyeli, tartózkodnak-e a lakásban és ha nincs senki a szobában, leoltja a villanyt. A garázsajtó automatikusan kinyílik, ha autó, vagy drón érkezik, persze, ha rendelkezik a belépéshez szükséges joggal, amit egy optikai elemző végez. A kertkaput számzár védi, mely menedzselhető, ki mikor léphet be.
  • Távolról kontrollálható, mobiltelefonnal vezérelhető! Bluetooth és wifi érzékelők segítségével kapcsolatot tart az okostelefonunkkal, vagy okosóránkkal. Parancsokat adhatunk, hogy állítson be egy hőfokot, kapcsolja ki-, vagy be elektromos készülékeinket, a beléptető kódokat módosíthatjuk. Pl. egy bekapcsolva felejtett vasalót, akár a sítáborból is lezárhatjuk, vagy megnézhetjük, ki jár a lakásunkban. Vagy házi kdvencünket megetethetjük egy gombnyomásra.

Hozzávalók

Érzékelők: hőmérséklet, távolság, fényerő, fotocella; servo motor, ventillátor, LED-ek, hangszóró, Arduino-k, 7 szegmenses kijelzők, bluetooth-, wifi shield-ek, relé.vezérlés

És eszközprogramozói tudás, melyek az okosház vezérléséhez használt Arduino-k felprogramozásához kell.