RGB LED

Színkeverés

rgb-ledrgb-led2Az RGB LED lényege, hogy 3 (piros, zöld, kék) LED van összeépítve egy tokban. Így attól függően, hogy milyen arányban keverjük a színösszetevőket, más és más színt állíthatunk elő.

 

ut-2014-2015-0015-budapest-led-bekotese

A piros és a zöld szín együtt sárga színt ad.
A piros és a kék szín együtt bíbor színt ad.
A zöld és a kék szín együtt ciánkék színt ad.

Ezeket az alapszíneket könnyű előállítani, hiszen a 3 színösszetevő egyszerű előállítani, csak a megfelelő lábakra feszültséget kell adni.

Nehezebb a helyzet, ha tetszőleges szín előállításáról van szó.

 

 

Ehhez a pwmkepPWM-es digitális kimenetet (Pulse Width Modulation – Impulzus Szélesség Moduláció) fogjuk használni (9., 10., 11. PIN), mely 0 és 5 V értéket állít elő, folyamatosan váltakozva.  Minél erősebb összetevőt akarunk, annál nagyobb időhányadban ad 5 V-ot és kevesebben 0 V-ot, időegységenként. A színösszetevő mértékét úgy változtatjuk, hogy a fényforrás nem folyamatosan világít, hanem csak az idő egy részében. Minél kevesebbet világít, annál halványabbnak érezzük, annál kisebb az összetevője.

 

 

rgbledkodLétrehozunk egy setColor() függvényt, melynek bemenő paraméterei a 3 színösszetevő, kimenetei pedig az RGB LED lábaira jutó jel. Így tetszőleges RGB-színt elő lehet állítani.